18.06.2019

Staví vám dům cikán nebo Ukrajinec?

A rohlíky a pivo nakupujete ve večerce u Němce nebo u Vietnamce? Menšiny nezmiňuju, abych rozdmýchával nějaké nálady, ale ptám se: proč u nás někteří pracovat můžou, ale nechtějí ‒ a jiní chtějí, ale nemůžou?

Zjakého důvodu se kolem nás hemží informace o kvótách na počet cizinců z různých zemí? Proč v době nízké nezaměstnanosti tahle omezení prostě jednoduše neuvolníme a nenecháme pracovat ty, kteří pracovat chtějí? Myslím si, že by mělo být opravdu v zájmu všech patřičných institucí (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR), aby se náš pracovní trh z tohoto důvodu vhodně otevřel. Zaplnili bychom velmi brzy místa, která jsou českými pracovníky těžko obsaditelná a navíc by se na pracovním trhu opět vytvořilo zdravé konkurenční prostředí, které zde aktuálně chybí. Zaměstnavatelé by byli nadšeni, protože by se dostali z tlaku, který na ně stávající či budoucí zaměstnanci vytvářejí. Nejen, že by to prospělo ekonomice, ale i celé společnosti. Okamurů bych se v tomto případě nebál (ti nás budou strašit zase něčím novým).

Samotný administrativní proces zaměstnávání cizinců by chtělo také výrazně zjednodušit. Firmy by měly o důvod víc se tím zabývat a ne zavrhnout svůj zájem hned na začátku (to se děje velmi často). Administrativa je v tuto chvíli tak nepřehledná, že člověk, který chce zaměstnat cizince, netuší, kde vlastně začít a jak dlouho to bude trvat.

Nakonec se vrátím k otázkám na začátku. Odpovědi na ně jsou jasné, tak se, prosím, vládnoucí orgány a instituce zamyslete a konejte! Pomůžete nám všem a proto to děláte.

František Boudný